Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Placuszki tuńczykowe
30 min
średni
02.11.2023
Placuszki tuńczykowe to pyszne smażone kotleciki, przyrządzone z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z puszki, z dodatkiem chrzanu, natki pietruszki i cebuli dymki. Ta smakowita propozycja sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę, spożywaną w ciąg dnia.
Składniki
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 25 g masła
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
Jak zrobić placuszki tuńczykowe
- Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15–20 minut, aż zmiękną. Odcedzić, wrzucić z powrotem do rondla, dodać masło i starannie utłuc na gładkie purée.
- Dodać do gorącego purée chrzan, natkę pietruszki, cebulę dymkę. Starannie wymieszać, dodać tuńczyka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby masa lekko ostygła.
- Uformować z masy 8-10 grubych placuszków-kotletów. Poprószyć z obu stron mąką.
- Rozgrzać olej na dużej patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić placuszki i smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mocno się przyrumienią. Przewracać ostrożnie na drugą stronę łopatką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze