Prawdziwe szwajcarskie fondue

Przepis na Prawdziwe szwajcarskie fondue
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 1.5
02.11.2023

Prawdziwe szwajcarskie fondue to tradycyjne serowe fondue, przyrządzone z sera Gruyere o różnych stadiach dojrzałości i białego wytrawnego wina, z dodatkiem wódki wiśniowej, mąki kukurydzianej i przypraw. Polecamy zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i ciekawą, rodzinną przekąskę, która zaangażuje całą rodzinę.

Składniki

  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 300-400 ml wina z Vaud (lub innego wytrawnego białego wina dobrej jakości)
  • 600-800 g grubo startego sera Gruyere, najlepiej o 2-3 różnych stadiach dojrzałości
  • 1 miarka kirschu (wódki wiśniowej)
  • 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • starta gałka muszkatołowa do smaku
  • bagietka pokrojona w kostkę

Promocje na składniki

Jak zrobić prawdziwe szwajcarskie fondue

  1. Garnek do fondue dobrze natrzeć czosnkiem i wlać wino. Lekko je podgrzać i dodać ser. Stopić ser cały czas mieszając.
  2. Wymieszać kirsch z mąką kukurydzianą i wlać do gotującego fondue. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową wedle upodobań.
  3. Doprowadzić do wrzenia 2-3 razy, a następnie przełożyć na stół, ustawiając garnek na podgrzewaczu. Dostosować ogień, aby fondue stale się leciutko gotowało.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.