Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Prawdziwe szwajcarskie fondue
30 min
średni
Prawdziwe szwajcarskie fondue to tradycyjne serowe fondue, przyrządzone z sera Gruyere o różnych stadiach dojrzałości i białego wytrawnego wina, z dodatkiem wódki wiśniowej, mąki kukurydzianej i przypraw. Polecamy zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i ciekawą, rodzinną przekąskę, która zaangażuje całą rodzinę.
Składniki
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 300-400 ml wina z Vaud (lub innego wytrawnego białego wina dobrej jakości)
- 600-800 g grubo startego sera Gruyere, najlepiej o 2-3 różnych stadiach dojrzałości
- 1 miarka kirschu (wódki wiśniowej)
- 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- starta gałka muszkatołowa do smaku
- bagietka pokrojona w kostkę
Jak zrobić prawdziwe szwajcarskie fondue
- Garnek do fondue dobrze natrzeć czosnkiem i wlać wino. Lekko je podgrzać i dodać ser. Stopić ser cały czas mieszając.
- Wymieszać kirsch z mąką kukurydzianą i wlać do gotującego fondue. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową wedle upodobań.
- Doprowadzić do wrzenia 2-3 razy, a następnie przełożyć na stół, ustawiając garnek na podgrzewaczu. Dostosować ogień, aby fondue stale się leciutko gotowało.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze