Precle czekoladowe z solą morską

Przepis na Precle czekoladowe z solą morską
Czas przygotowania95 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Precle czekoladowe z solą morską to efektowny deser, idealny na wizytę gości. Świetnie smakuje w towarzystwie kawy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić precle czekoladowe z solą morską

  1. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno cukier puder, cukier waniliowy, jajko i żółtko, za każdym dodaniem miksując. Na koniec dodać mąkę, sól i wymieszać.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na odwrotnej stronie papierów do pieczenia narysować kształty precli. Ułożyć papiery na blachach. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z małą gładką końcówką.
  3. Wycisnąć ciasto nadając mu kształt precli, zgodnie z narysowanymi wcześniej konturami. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika i piec precle przez 10–15 minut, aż będą złotobrązowe.
  4. Po wyjęciu precli z piekarnika przełożyć je na drucianą podstawkę, żeby wystygły.
  5. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką – nie gotować.
  6. Maczać precle w polewie i odkładać do wyschnięcia na drucianą podstawkę, pokrytą folią aluminiową, żeby polewa nie skapywała na blat.
  7. Gdy nieco przestygnie posypać delikatnie kryształkami soli morskiej.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.