Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Precle czekoladowe z solą morską
95 min
średni
02.11.2023
Precle czekoladowe z solą morską to efektowny deser, idealny na wizytę gości. Świetnie smakuje w towarzystwie kawy.
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 350 g mąki
- szczypta soli
- Polewa:
- 100g masła lub margaryny
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka (przy użyciu masła) lub 2 łyżki (przy użyciu margaryny)
- garstka kryształków soli morskiej
Jak zrobić precle czekoladowe z solą morską
- Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno cukier puder, cukier waniliowy, jajko i żółtko, za każdym dodaniem miksując. Na koniec dodać mąkę, sól i wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na odwrotnej stronie papierów do pieczenia narysować kształty precli. Ułożyć papiery na blachach. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z małą gładką końcówką.
- Wycisnąć ciasto nadając mu kształt precli, zgodnie z narysowanymi wcześniej konturami. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika i piec precle przez 10–15 minut, aż będą złotobrązowe.
- Po wyjęciu precli z piekarnika przełożyć je na drucianą podstawkę, żeby wystygły.
- Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką – nie gotować.
- Maczać precle w polewie i odkładać do wyschnięcia na drucianą podstawkę, pokrytą folią aluminiową, żeby polewa nie skapywała na blat.
- Gdy nieco przestygnie posypać delikatnie kryształkami soli morskiej.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze