Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Purée ziemniaczane
25 min
średni
02.11.2023
Purée ziemniaczane to idealna podstawa dla pysznego drugiego dania obiadowego. Kremowe purée z dodatkiem masła, mleka i sera parmezan oraz świeżej pietruszki wspaniale smakowało będzie z dodatkiem surówki lub sałatki i mięsa. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 40 g masła
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Jak zrobić purée ziemniaczane
- Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na równe kawałki.
- Gotować pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, następnie krótko odparować resztkę wody.
- W czasie gotowania ziemniaków podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło i ser.
- Rozgnieść gorące ziemniaki w prasce do warzyw lub ubijakiem rozbić w garnku na gładką masę.
- Wlać mleko z masłem, zmieszać trzepaczką, aż purée będzie miękkie. Przyprawić i dosypać pietruszkę. Podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze