Purée ziemniaczane

Przepis na Purée ziemniaczane
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Purée ziemniaczane to idealna podstawa dla pysznego drugiego dania obiadowego. Kremowe purée z dodatkiem masła, mleka i sera parmezan oraz świeżej pietruszki wspaniale smakowało będzie z dodatkiem surówki lub sałatki i mięsa. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić purée ziemniaczane

  1. Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na równe kawałki.
  2. Gotować pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, następnie krótko odparować resztkę wody.
  3. W czasie gotowania ziemniaków podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło i ser.
  4. Rozgnieść gorące ziemniaki w prasce do warzyw lub ubijakiem rozbić w garnku na gładką masę.
  5. Wlać mleko z masłem, zmieszać trzepaczką, aż purée będzie miękkie. Przyprawić i dosypać pietruszkę. Podawać natychmiast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.