Quiche ze szpinakiem i serem

Przepis na Quiche ze szpinakiem i serem
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 50 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 200 g sera Edamskiego
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Promocje na składniki

Jak zrobić quiche ze szpinakiem i serem

  1. Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, żółtko, sól i wyrobić ciasto.
  2. Rozwałkować i przenieść do naczynia żaroodpornego lub formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. ( Przed włożeniem do piekarnika można wsypać na ciasto fasolę lub groch, żeby po upieczeniu przylegało do formy)
  3. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.
  4. Jeśli obciążaliśmy ciasto fasolą, należy ją zdjąć i wyrzucić. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki.
  5. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.