Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Racuszki
30 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 125 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 150 ml chudego mleka
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 100 g czarnych jagód
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 100 g malin
- 200 g serka śmietankowego
Jak zrobić racuszki
- Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto, dodając mleka.
- Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować ją 1 łyżeczką oleju.
- Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić.
- Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
- Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych.
- Przed smażeniem każdej porcji wlać na patelnię 1 łyżeczkę oleju.
- Włożyć jagody do miseczki, dodać miód i wymieszać. Dodać maliny i lekko je zmiażdżyć, pozostawiając niektóre w całości. Podawać racuszki na gorąco posypane cukrem pudrem lub z owocami z miodem i serkiem śmietankowym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze