Racuszki

Przepis na Racuszki
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 150 ml chudego mleka
  • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 100 g czarnych jagód
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 100 g malin
  • 200 g serka śmietankowego

Promocje na składniki

Jak zrobić racuszki

  1. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto, dodając mleka.
  2. Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować ją 1 łyżeczką oleju.
  3. Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić.
  4. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
  5. Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych.
  6. Przed smażeniem każdej porcji wlać na patelnię 1 łyżeczkę oleju.
  7. Włożyć jagody do miseczki, dodać miód i wymieszać. Dodać maliny i lekko je zmiażdżyć, pozostawiając niektóre w całości. Podawać racuszki na gorąco posypane cukrem pudrem lub z owocami z miodem i serkiem śmietankowym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.