Risotto z suszonymi pomidorami

Przepis na Risotto z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Risotto z suszonymi pomidorami to pyszne, kremowe risotto z dodatkiem kaparów, suszonych pomidorów i parmezanu. Polecamy tę propozycję obiadową, przepis znajduje się poniżej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić risotto z suszonymi pomidorami

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Włożyć czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
  2. Dodać ryż i suszone pomidory. Wymieszać starannie, żeby wszystkie ziarna ryżu pokryły się oliwą, dodać kapary, a następnie wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
  3. Wlać połowę wywaru z warzyw i doprowadzić ponownie do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, często mieszając. Wlać połowę pozostałego gorącego wywaru.
  4. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 10 minut, dolewając resztę gorącego wywaru w dwóch partiach, żeby ryż mógł powoli wchłonąć płyn.
  5. Risotto jest gotowe, kiedy ryż zrobi się miękki, ale poszczególne ziarna nie zaczną się jeszcze rozpadać. Danie powinno mieć soczystą, kremową konsystencję.
  6. Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Podawać risotto posypane bazylią.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.