Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą
50 min + chłodzenie
średni
Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą to przepyszne zawijańce z ciasta francuskiego, pieczonego z farszem ze szpinaku, sera ricotta, parmezanu i jajka. Delikatnie przyrumienione i posypane sezamem roladki wyglądają i smakują wyśmienicie – świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu, jako wytrawna przekąska.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (500g)
- 2 łyżki masła
- 200 g sera ricotta
- 300 g rozmrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 5 łyżek sera parmezan
- łyżka ziaren sezamu
Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą
- Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać masło i przez kilka minut podsmażać szpinak. Kiedy będzie już gotowy dodać ricottę, parmezan i jajko i dobrze wymieszać.
- Ciasto francuskie rozwałkować na dwa duże kwadraty lub prostokąty i wyłożyć na nie nadzienie.
- Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulony i włożyć do zamrażarki na około 30 min do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć wałki ciasta, ułożyć na przygotowanej blasze, pozostawiając między roladkami trochę miejsca, bo w czasie pieczenia będą rosnąć.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu posmarować delikatnie górę masłem i posypać ziarnami sezamu. Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze