Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa
45 min
średni
02.11.2023
Rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa to zupa oparta na bulionie warzywnym, śmietanie i mleku, z dodatkiem porów, cebuli i czosnku. Polecamy podawać ze świeżym pieczywem, tostami lub groszkiem ptysiowym.
Jak zrobić rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pora przekroić na pół i dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne krążki.
- W dużym garnku roztopić masło z oliwą i wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, czosnek i pora. Warzywa dusić na małym ogniu około 5-7 minut. Cebula musi się zeszklić.
- Do uduszonych warzyw dolać wywar i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dolać mleko i zagotować zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Stopniowo dodać śmietanę, aby się nie zważyła i podgrzać zupę.
- Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze