Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ryż jaśminowy
60 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 liść laurowy
- 300 g (1 i 1/2 szklanki) surowego ryżu jaśminowego
- 3 szklanki wody
- sól do smaku
Jak zrobić ryż jaśminowy
- W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać 3 do 5 minut. Dodać liść laurowy i ryż. Dobrze wymieszać, aby pokryć ryż tłuszczem.
- Do garnka wlać 3 szklanki wody i posolić. Zwiększyć ogień i doprowadzić ryż do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn się wchłonie.
- Na koniec zdjąć garnek z ognia, przykryć i odczekać około 40 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze