Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
30min
średni
02.11.2023
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to znane i doceniane połączenie. Polecamy zarówno jako dodatek do obiadu, jak i niezależną przekąskę. Sałatka z ryżem i tuńczykiem, zielonym groszkiem, papryką i kukurydzą to idealnie komponujące się smaki, dlatego zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Składniki
- ok. 900g zimnego ugotowanego ryżu (około 400g nieugotowanego ryżu)
- 400 g tuńczyka w sosie własnym
- 200 g zielonego groszku
- 2 czerwonej papryki, obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
- 3 pomidory, posiekane na małe kawałki
- 5 cebuli dymek, drobno pokrojonych
- pęczek pietruszki, posiekanej
- 100 g kukurydzy z puszki
- szczypta papryki
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 2 łyżki majonezu
Jak zrobić sałatka z tuńczykiem i ryżem
- Ugotowany ryż prawdopodobnie będzie zlepiony, dlatego rozbij go w dużej misce.
- Dodaj tuńczyka, a następnie wymieszaj z groszkiem, papryką, pomidorami, dymką, pietruszką i kukurydzą.
- Następnie dodaj majonez, sok z cytryny i oliwę z oliwek, a także dopraw do smaku.
- Przykryj miseczkę folią spożywczą lub umieść w dużym plastikowym pojemniku i odstaw na 15-20 min do lodówki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze