Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Przepis na Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Czas przygotowania30min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to znane i doceniane połączenie. Polecamy zarówno jako dodatek do obiadu, jak i niezależną przekąskę. Sałatka z ryżem i tuńczykiem, zielonym groszkiem, papryką i kukurydzą to idealnie komponujące się smaki, dlatego zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Składniki

  • ok. 900g zimnego ugotowanego ryżu (około 400g nieugotowanego ryżu)
  • 400 g tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 czerwonej papryki, obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
  • 3 pomidory, posiekane na małe kawałki
  • 5 cebuli dymek, drobno pokrojonych
  • pęczek pietruszki, posiekanej
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • szczypta papryki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
  • 2 łyżki majonezu

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka z tuńczykiem i ryżem

  1. Ugotowany ryż prawdopodobnie będzie zlepiony, dlatego rozbij go w dużej misce.
  2. Dodaj tuńczyka, a następnie wymieszaj z groszkiem, papryką, pomidorami, dymką, pietruszką i kukurydzą.
  3. Następnie dodaj majonez, sok z cytryny i oliwę z oliwek, a także dopraw do smaku.
  4. Przykryj miseczkę folią spożywczą lub umieść w dużym plastikowym pojemniku i odstaw na 15-20 min do lodówki.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.