Sernik japoński

Przepis na Sernik japoński
Czas przygotowania100min
Poziom trudnościśredni
Ocena 10.3
02.11.2023

Sernik japoński to lekki, jasny i delikatny sernik, idealny na deser. Dzięki wybranym przez siebie dodatkom można uzyskać słodki ( np. bita śmietana czy sos czekoladowy) lub kwaskowy ( np. świeże maliny) efekt.  Zachęcamy do eksperymentowania ze smakiem wykończenie.

Składniki

  • 11 łyżek serka homogenizowanego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 8 1/2 łyżki mleka
  • 2 3/4 łyżki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 4 średnie jaja (oddzielić białka od żółtek)
  • 8 łyżek cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik japoński

  1. W metalowej misce zmieszaj serek homogenizowany, masło i mleko. Umieścić ją w garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż całość się rozpuści. Następnie wyłącz ogień.
  2. W misce ubij żółtka i wanilię, tak żeby dobrze się połączyły. Dodaj uprzednio przygotowaną masę z serka, masła i mleka do żółtek, cały czas ubijając. Następnie dodaj obie mąki, cały czas mieszając.
  3. W innej misce ubij białko ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj, aż zrobi się sztywne. Następnie delikatnie dolej masę pomieszaną z żółtkami, tak, żeby białka nie upadły. Wymieszaj powoli przy pomocy łopatki.
  4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Powoli przelej ciasto na blachę. Puknij nią kilkukrotnie o twardą powierzchnię.
  5. Umieść blachę do pieczenia w większej, wylanej uprzednio wrzątkiem tak, aby była zanurzona do połowy wysokości swoich ścianek. Piecz w rozgrzanym piekarniku 150 ° C przez 1 godzinę, a następnie zwiększ temperaturę do 160 ° C i piecz przez kolejne 30 minut, lub aż do momentu, gdy wykałaczka, wbita w ciasto wyjdzie czysta.
  6. Wyłącz piekarnik i pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.