Jak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis
20.09.2024
Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha
średni
4
02.11.2023Wielkanocny sernik wegański z kaszy jaglanej inspirowany świąteczną paschą. Delikatna masa z dodatkiem bakalii, polana czekoladą.
Składniki
- 1 szklanka (250 ml) suchej kaszy jaglanej
- 4 szklanki (po 250 ml) naturalnego mleka sojowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- około 6 łyżek cukru / ksylitolu / erytrolu
- 1 filiżanka (200 ml) suszonych owoców (np. rodzynek, żurawiny, pokrojonych moreli)
- 1 filiżanka (200 ml) pokrojonych na pół migdałów lub innych ulubionych orzechów
- 1 filiżanka (200 ml) kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej (można pominąć)
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- garść bakalii do posypania
Jak zrobić sernik z kaszy jaglanej a'la pascha
- Kaszę jaglaną wsyp do garnka i bardzo dokładnie przepłucz wodą (aż woda będzie czysta).
- Odlej wodę i zalej kaszę mlekiem sojowym. Gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- Dodaj olej kokosowy, cukier z wanilią, osłodź do smaku i dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Dodaj suszone owoce, pokrojone orzechy i skórkę pomarańczową, jeśli lubisz.
- Wymieszaj masę i przełóż do tortownicy wysmarowanej olejem.
- Po ostygnięciu wstaw na noc do lodówki.
- Czekoladę połam na kostki i umieść w garnuszku. Dodaj kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i podgrzewaj powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Polej sernik. Możesz posypać go bakaliami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze