Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Smażona wątróbka drobiowa
25 min
średni
02.11.2023
Smażona wątróbka drobiowa to pyszny, pełen smaku mięsny dodatek, który świetnie smakuje w zestawieniu z ziemniakami czy frytkami. Polecamy podawać z surówką lub sałatką.
Jak zrobić smażona wątróbka drobiowa
- Wątróbkę dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Obtoczyć wątróbkę z każdej strony w mące.
- Jajka roztrzepać w misce widelcem, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać wątróbkę w jajku aby się nim pokryło ze wszystkich stron.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę przez około 15-20 minut. Po 8-10 minutach dodać posiekaną cebulę, na ostatnie 2-3 minuty wrzucić posiekany czosnek i natkę pietruszki.
- Można sprawdzić czy wątróbka jest już gotowa, nakłuwając ją widelcem – nie powinny się z niej wtedy wydzielać krwiste soki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze