Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem

Przepis na Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem to klasyczny sos pomidorowy, który świetnie nada się jako podstawa do wielu dań i sosów. W zależności od zestawionych z nim dodatków stworzyć można różnorodne potrawy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać (ilość czosnku można zmniejszyć). Papryczki chili umyć, przekroić, usunąć ziarenka i drobno posiekać.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
  4. W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
  5. Następnie wrzucić pozostałe pokrojone warzywa, dodać wodę liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, gorczycę i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
  6. Z sosu wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać cukier i miód.
  7. Można używać od razu lub przelać do słoików gorący sos i pasteryzować przez 20 min.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.