Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem
55 min
średni
02.11.2023
Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem to klasyczny sos pomidorowy, który świetnie nada się jako podstawa do wielu dań i sosów. W zależności od zestawionych z nim dodatków stworzyć można różnorodne potrawy.
Składniki
- 6 dużych dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- główka czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać (ilość czosnku można zmniejszyć). Papryczki chili umyć, przekroić, usunąć ziarenka i drobno posiekać.
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
- W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
- Następnie wrzucić pozostałe pokrojone warzywa, dodać wodę liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, gorczycę i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Z sosu wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać cukier i miód.
- Można używać od razu lub przelać do słoików gorący sos i pasteryzować przez 20 min.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze