Spaghetti z tuńczykiem

Przepis na Spaghetti z tuńczykiem
Czas przygotowania15min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Spaghetti z tuńczykiem to obiadowe danie z dodatkiem brokułów, kaparów i szalotek, polane delikatnie oliwą z oliwek. Makaron z tuńczykiem to dobre połączenie, które w tym zestawieniu stanowi idealny wybór na lekki i zdrowy obiad.

 

Składniki

  • 350g spaghetti
  • 250 g brokułów, porwanych na drobne różyczki
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2 łyżki kaparów, osuszonych (opcjonalnie)
  • 198 tuńczyka z puszki, w oleju
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowo, aby pokropić

Promocje na składniki

Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem

  1. Gotuj spaghetti w osolonej wodzie przez ok 3 minuty, dodaj brokuły i gotuj przez kolejne 4 tak, aby były miękkie.
  2. W międzyczasie, wymieszaj szalotki, kapary, tuńczyka, skórkę i sok z cytryny w pojemnej miseczce.
  3. Odcedź makaron i brokuły, dodaj do miski i dobrze wymieszaj z oliwą z oliwek i dużą ilością czarnego pieprzu.
  4. Podawaj skropione odrobiną oliwy z oliwek.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.