Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym

Przepis na Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym to obiad, który zaspokoi nawet największy głód. Dobrze doprawiony, aromatyczny stek wysmażony według własnych preferencji z ciekawą odsłoną purée ziemniaczanego – z dodatkiem pora, to propozycja na wykwintny i sycący obiad.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym

  1. Ugotować ziemniaki na purée. Włożyć je do rondla i zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody znajdował się 5 cm powyżej ziemniaków.
  2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.
  3. Wysypać zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz i obtoczyć w nich starannie steki z obu stron. Odstawić.
  4. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wrzucić pory i smażyć 3–5 minut, cały czas mieszając, aż będą miękkie.
  5. Przełożyć na talerz wyłożony podwójną warstwą ręczników kuchennych, by je odsączyć. Mocno rozgrzać mleko w małym rondlu.
  6. Odlać ziemniaki, kiedy będą miękkie. Wlać do rondla z ziemniakami gorące mleko i utłuc gładkie purée.
  7. Dodać pory, musztardę i masło, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i ustawić w cieple pod przykryciem.
  8. Mocno rozgrzać rowkowaną patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować ją oliwą i zmniejszyć nieco ogień.
  9. Wrzucić steki na patelnię i smażyć po 3 minuty z każdej strony, by były krwiste, po 3½ minuty, by były półkrwiste, po 4 minuty – średnio wypieczone, a po 5 minut, dobrze wypieczone.
  10. Nałożyć porcję purée i stek na każdy podgrzany talerz. Skropić stek sosem z patelni, posypać natką pietruszki lub szczypiorku i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.