Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca

Przepis na Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca
Czas przygotowania20 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca to propozycja drugiego dania dla amatorów kuchni orientalnej. Wybrany makaron podajemy z sosem, przyrządzonym z pasty z owoców tamaryndowca, sosu sojowego, wina ryżowego oraz papryki, marchewki i kiełków fasoli. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca

  1. W małej misce rozmieszać pastę z owoców tamaryndowca z wrzątkiem i odstawić na 10 minut, często mieszając, żeby pasta dokładnie rozpuściła się w wodzie.
  2. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym i winem ryżowym lub sherry.
  3. Zalać makaron ryżowy wrzątkiem i odstawić na 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimną bieżącą wodą i przełożyć do sita.
  4. Rozgrzać olej słonecznikowy w woku lub na dużej patelni i smażyć wołowinę na dużym ogniu, cały czas mieszając, około 3 minut. Wyjąć mięso łyżką cedzakową.
  5. Wrzucić do woka cebulę, palczatkę cytrynową, chili, paprykę, marchew, kiełki i czosnek. Smażyć na dużym ogniu ok 3 minuty, cały czas mieszając.
  6. Przełożyć wołowinę z powrotem do woka. Wlać rozpuszczoną pastę z tamaryndowca, dodać makaron i podgrzewać minutę. Podawać z sosem sojowym do doprawienia

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.