Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca
20 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca to propozycja drugiego dania dla amatorów kuchni orientalnej. Wybrany makaron podajemy z sosem, przyrządzonym z pasty z owoców tamaryndowca, sosu sojowego, wina ryżowego oraz papryki, marchewki i kiełków fasoli. Polecamy.
Składniki
- 1 łyżeczka pasty z owoców tamaryndowca
- 3 łyżki wrzątku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
- 100 g makaronu np. ryżowego lub z groszku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 225 g chudej wołowiny, pokrojonej w paski
- 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
- 2 łyżeczki palczatki cytrynowej, posiekanej
- 1 czerwona papryczka chili, posiekana
- 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 marchew, pokrojona w cienkie paseczki
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paski
- 2 łyżki kiełków fasoli
Jak zrobić stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca
- W małej misce rozmieszać pastę z owoców tamaryndowca z wrzątkiem i odstawić na 10 minut, często mieszając, żeby pasta dokładnie rozpuściła się w wodzie.
- Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym i winem ryżowym lub sherry.
- Zalać makaron ryżowy wrzątkiem i odstawić na 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimną bieżącą wodą i przełożyć do sita.
- Rozgrzać olej słonecznikowy w woku lub na dużej patelni i smażyć wołowinę na dużym ogniu, cały czas mieszając, około 3 minut. Wyjąć mięso łyżką cedzakową.
- Wrzucić do woka cebulę, palczatkę cytrynową, chili, paprykę, marchew, kiełki i czosnek. Smażyć na dużym ogniu ok 3 minuty, cały czas mieszając.
- Przełożyć wołowinę z powrotem do woka. Wlać rozpuszczoną pastę z tamaryndowca, dodać makaron i podgrzewać minutę. Podawać z sosem sojowym do doprawienia
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze