Stollen - ciasto świąteczne z bakaliami

Przepis na Stollen - ciasto świąteczne z bakaliami
Czas przygotowania150 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
Ocena 1.0
02.11.2023

Stollen – ciasto świąteczne z bakaliami to tradycyjna, niemiecka strucla, przygotowywana na Boże Narodzenie. Ciasto pełne jest słodkich bakalii: rodzynek, suszonych porzeczek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz migdałów. Dodatek rumu zapewnia jej przyjemny posmak.

Składniki

  • 500 g rodzynek
  • 125 g suszonej czerwonej porzeczki
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
  • 250 g blanszowanych migdałów, drobno posiekanych
  • 60 ml rumu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 375 g masła o temperaturze pokojowej i 125 g masła do posmarowania
  • 175 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Promocje na składniki

Jak zrobić stollen - ciasto świąteczne z bakaliami

  1. W misce wymieszać rodzynki z porzeczką, kandyzowaną skórką, migdałami i z rumem. Odstawić na noc.
  2. W misce wymieszać 750 g mąki z drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodać masło i wymieszać wszystko na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
  3. Odstawić pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Dodać bakalie moczone w rumie i wyrobić ciasto, aby bakalie były w nim równomiernie rozłożone. Przykryć i znów odstawić na 30 minut, po czym ponownie wyrobić.
  5. Uformować z ciasta owalny bochen, posypując mąką, aby się nie kleił. Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut.
  6. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Piec przez 20 minut w 200 C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 70 minut. Jeśli ciasto się zbytnio przyrumieni, przykryć papierem do pieczenia.
  7. Posmarować masłem i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.