Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Stollen - ciasto świąteczne z bakaliami
150 min + odstawienie
średni
Stollen – ciasto świąteczne z bakaliami to tradycyjna, niemiecka strucla, przygotowywana na Boże Narodzenie. Ciasto pełne jest słodkich bakalii: rodzynek, suszonych porzeczek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz migdałów. Dodatek rumu zapewnia jej przyjemny posmak.
Składniki
- 500 g rodzynek
- 125 g suszonej czerwonej porzeczki
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
- 250 g blanszowanych migdałów, drobno posiekanych
- 60 ml rumu
- 1 kg mąki pszennej
- 120 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 250 ml ciepłego mleka
- 375 g masła o temperaturze pokojowej i 125 g masła do posmarowania
- 175 g cukru
- 100 g cukru pudru
Jak zrobić stollen - ciasto świąteczne z bakaliami
- W misce wymieszać rodzynki z porzeczką, kandyzowaną skórką, migdałami i z rumem. Odstawić na noc.
- W misce wymieszać 750 g mąki z drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodać masło i wymieszać wszystko na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
- Odstawić pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Dodać bakalie moczone w rumie i wyrobić ciasto, aby bakalie były w nim równomiernie rozłożone. Przykryć i znów odstawić na 30 minut, po czym ponownie wyrobić.
- Uformować z ciasta owalny bochen, posypując mąką, aby się nie kleił. Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Piec przez 20 minut w 200 C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 70 minut. Jeśli ciasto się zbytnio przyrumieni, przykryć papierem do pieczenia.
- Posmarować masłem i posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze