Suflet szpinakowy

Przepis na Suflet szpinakowy
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Suflet szpinakowy  to dobrze przyprawiony, zapiekany w piekarniku świeży szpinak, z dodatkiem mleka i parmezanu. Ta potrawa dobrze sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale mniejsza porcja z powodzeniem nada się na popołudniową przekąskę czy kolację

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić suflet szpinakowy

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Okrągłe naczynie żaroodporne (jedno duże lub dwie mniejsze foremki) wysmarować tłuszczem.
  2. Szpinak umyć i włożyć do dużej patelni, kiedy jest jeszcze nadal mokry. Dusić na średnim ogniu, aż zacznie się rozpadać, a następnie odcedzić na sicie.
  3. W małym rondelku stopić masło, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Wmieszać mąkę, a następnie mleko.
  4. Dodać sól, gałkę i pieprz i gotować na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty beszamel. Zdjąć z ognia.
  5. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać, aby były pieniste, a następnie, mieszając energicznie trzepaczką, wmieszać do nich ostudzony sos, wlewając go cienką strużką.
  6. Szpinak ugnieść, aby wycisnąć nadmiar wody. Drobno posiekać. Dodać do mieszaniny wraz z parmezanem.
  7. Białka ubić na sztywno, dodając do nich kamień winny. Dodać do mieszaniny ze szpinakiem i wymieszać całość łyżką. Przelać do przygotowanego naczynia.
  8. Naczynie wstawić do większego naczynia żaroodpornego wyłożonego ściereczką. Do większego naczynia wlać wrzątku na wysokość ok. 2-3 cm i delikatnie wstawić całość do piekarnika. Można też najpierw wstawić naczynia do piekarnika, a później dolać wody.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-40 minut, aż na nożu wbitym w suflet nie pozostaną żadne ślady. Suflet ma być na wierzchu rumiany. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.