Szkockie ciasteczka scones z jabłkami

Przepis na Szkockie ciasteczka scones z jabłkami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szkockie ciasteczka scones z jabłkami to wariacja na temat tradycyjnych szkockich scones. Te pyszne, jabłkowo-cynamonowe ciastka w kształcie klinów to świetna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szkockie ciasteczka scones z jabłkami

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól odmierzyć do dużej miski. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Dodać starte jabłko i wlać mleko. Wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.
  2. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Zagnieść delikatnie 8 do 10 razy. Uformować dwa 15 cm koła. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
  3. Posmarować powierzchnię mlekiem i posypać cukrem i cynamonem. Ponacinać wierzch jak pizzę, dzieląc każde koło na 6 części w kształcie klinów.
  4. Piec w temperaturze 220°C przez 15 minut, aż wyrosną i zarumienią się. Podawać na ciepło z masłem i cynamonem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.