Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szkockie ciasteczka scones z jabłkami
30 min
średni
02.11.2023
Szkockie ciasteczka scones z jabłkami to wariacja na temat tradycyjnych szkockich scones. Te pyszne, jabłkowo-cynamonowe ciastka w kształcie klinów to świetna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Polecamy.
Składniki
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 50 g (1/4 szklanki) cukru i dodatkowo dwie łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 55 g masła, schłodzonego
- 1 jabłko, obrane i starte na grubej tarce lub pokrojone na małe kawałki
- 120 ml (1/2 szklanki) mleka i dodatkowo dwie łyżki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Jak zrobić szkockie ciasteczka scones z jabłkami
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól odmierzyć do dużej miski. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Dodać starte jabłko i wlać mleko. Wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.
- Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Zagnieść delikatnie 8 do 10 razy. Uformować dwa 15 cm koła. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
- Posmarować powierzchnię mlekiem i posypać cukrem i cynamonem. Ponacinać wierzch jak pizzę, dzieląc każde koło na 6 części w kształcie klinów.
- Piec w temperaturze 220°C przez 15 minut, aż wyrosną i zarumienią się. Podawać na ciepło z masłem i cynamonem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze