Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego
55 min
średni
2
02.11.2023Szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego to strudel z nadzieniem jabłkowym, z dodatkiem rodzynek. Ten deser można podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
- 5 średnich, najlepiej kwaśnych jabłek
- Sok z 1/2 cytryny
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 80 g rodzynek
- 1 jajko roztrzepane z 3 łyżkami mleka
- Cukier puder do posypania
Jak zrobić szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego
- Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę.
- Przygotować nadzienie: obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w małą kostkę. Włożyć je do dużej miski i skropić sokiem z cytryny aby nie sczerniały.
- Wymieszać cukier z cynamonem i mąką. Dodać do jabłek wraz z aromatem waniliowym. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać rodzynki.
- Rozwałkować ciasto francuskie. Nadzienie umieścić wzdłuż środka. Jeśli nadzienia jest za dużo – nie wykładać całego.
- Jeden brzeg ciasta założyć tak, aby przykrył nadzienie i posmarować go roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Przykryć go drugim brzegiem i docisnąć.
- Niezlepione końcówki ciasta też skleić, smarując mieszaniną z jajkiem.
- Odwrócić placek tak, aby leżał zlepieniem do dołu. Położyć go na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i posmarować pozostałą mieszaniną z jajkiem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby para uciekała na zewnątrz (ładnie wyglądają też nacięcia – wykroić według gustu).
- Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec kolejne 20 minut, aż się z wierzchu zrumieni.
- Przed pokrojeniem odstawić a co najmniej 15 minut, aby strudel wystygł. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze