Szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego

Przepis na Szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 2
02.11.2023

Szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego to strudel z nadzieniem jabłkowym, z dodatkiem rodzynek. Ten deser można podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szybki apfelstrudel z ciasta francuskiego

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę.
  2. Przygotować nadzienie: obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w małą kostkę. Włożyć je do dużej miski i skropić sokiem z cytryny aby nie sczerniały.
  3. Wymieszać cukier z cynamonem i mąką. Dodać do jabłek wraz z aromatem waniliowym. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać rodzynki.
  4. Rozwałkować ciasto francuskie. Nadzienie umieścić wzdłuż środka. Jeśli nadzienia jest za dużo – nie wykładać całego.
  5. Jeden brzeg ciasta założyć tak, aby przykrył nadzienie i posmarować go roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Przykryć go drugim brzegiem i docisnąć.
  6. Niezlepione końcówki ciasta też skleić, smarując mieszaniną z jajkiem.
  7. Odwrócić placek tak, aby leżał zlepieniem do dołu. Położyć go na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i posmarować pozostałą mieszaniną z jajkiem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby para uciekała na zewnątrz (ładnie wyglądają też nacięcia – wykroić według gustu).
  8. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec kolejne 20 minut, aż się z wierzchu zrumieni.
  9. Przed pokrojeniem odstawić a co najmniej 15 minut, aby strudel wystygł. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Agata 03.04.2023 Wyszło B A J E C Z N E !!!!
Avatar tera 30.11.2019 Pyszne ciasto!!!!!!