Tagliatelle z brokułami i serem pleśniowym

Przepis na Tagliatelle z brokułami i serem pleśniowym
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 3.0
02.11.2023

Tagliatelle z brokułami i serem pleśniowym to połączenie makaronu z kremowym, pełnym smaku sosem serowo-śmietanowym, ożywionym brokułem. Idealne na wykwintny obiad czy wczesną kolację.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tagliatelle z brokułami i serem pleśniowym

  1. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować ok 10 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
  2. W tym czasie podzielić różyczki brokułów na mniejsze – wielkości jednego kęsa. Dodać je do gotującego się na wolnym ogniu makaronu na ostatnie 2–3 minuty. Odcedzić makaron z warzywami na dużym sicie.
  3. Przepłukać rondel i postawić na małym ogniu. Wrzucić pokrojony ser. Podgrzewać chwilę, często mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki, kremowy sos.
  4. Dodać odrobinę śmietany. Dodać makaron z warzywami. Zamieszać, żeby cały makaron pokrył się sosem.
  5. Podgrzewać jeszcze chwilę. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.