Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tagliatelle z pieczarkami i szparagami
30 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 200 ml białego wina
- 1/2 kg makaronu tagliatelle
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- trzy łyżki śmietany
Jak zrobić tagliatelle z pieczarkami i szparagami
- Ze szparagów odkroić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Główki odłożyć.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwię. Lekko podsmażyć czosnek i dodać szparagi. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodać pieczarki.
- Dodać wino i smażyć, aż odparuje. Smażyć jeszcze przez 5 minut, a na ostatnie 2 minuty dodać odłożone główki szparagów.
- Ugotować makaron al dente i odcedzić, zachowując trochę wody.
- Na patelnię ze szparagami dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać śmietanę i skropić oliwą jeśli danie jest zbyt suche.
- Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze