Tarta jagodowo-serowa

Przepis na Tarta jagodowo-serowa
Czas przygotowania45 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta jagodowo-serowa to przepis na smakowitą tartę, w wersji na słodko. Nadzienie jagodowo-serowe to pyszne, wyraźne w smaku mleczno-kwaskowe połączenie. Idealna na deser i jako dodatek do kawy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta jagodowo-serowa

  1. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski robota kuchennego i miksować z masłem, dodając tyle zimnej wody (po jednej łyżce na raz), aż ciasto będzie się trzymać razem i zbierze całą mąkę ze ścianek miski.
  2. Przekroić ciasto na dwa równe kawałki. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami pergaminu tworząc koła, które będą pasować do formy o średnicy 23 cm plus brzegi.
  3. Wstawić ciasto na 15 minut do lodówki aby je schłodzić.
  4. Rozgrzać piekarnik do 230 C.
  5. Dwie formy do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć ciastem formując też wyższe brzegi. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać na to suchy groch.
  6. Piec w gorącym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 10 minut.
  7. Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i przestudzić ciasto zupełnie przed nałożeniem nadzienia.
  8. Za pomocą miksera wymieszać ser z wanilią i śmietaną tworząc kremową masę. Wyłożyć ją równomiernie na ostudzonym spodzie.
  9. Kilka łyżek ze 125 ml wody wymieszać z mąką kukurydzianą aby nie było grudek.
  10. Do rondelka o grubym dnie włożyć połowę jagód i dodać pozostałą część wody, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia.
  11. Wmieszać rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i kontynuować gotowanie stale mieszając, aż mieszanina stanie się gęsta i klarowna.
  12. Zdjąć jagody z ognia, wmieszać sok cytrynowy i masło i wymieszać, żeby masło się całkowicie rozpuściło. Dodać pozostałe jagody i od razu, ale delikatnie wylać tę mieszaninę na przygotowane tarty, w razie konieczności wyrównując wierzch.
  13. Odstawić na co najmniej godzinę żeby nadzienie się ścięło. Przechowywać w lodówce i wyciągnąć na stół na 30 minut przed podaniem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.