Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta jagodowo-serowa
45 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Tarta jagodowo-serowa to przepis na smakowitą tartę, w wersji na słodko. Nadzienie jagodowo-serowe to pyszne, wyraźne w smaku mleczno-kwaskowe połączenie. Idealna na deser i jako dodatek do kawy.
Składniki
- 315 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 170 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- lodowata woda
- Nadzienie:
- 225 g serka śmietankowego (lub sera na sernik)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 125 ml wody
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 300 g cukru
- 900 g jagód
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 g masła
Jak zrobić tarta jagodowo-serowa
- Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski robota kuchennego i miksować z masłem, dodając tyle zimnej wody (po jednej łyżce na raz), aż ciasto będzie się trzymać razem i zbierze całą mąkę ze ścianek miski.
- Przekroić ciasto na dwa równe kawałki. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami pergaminu tworząc koła, które będą pasować do formy o średnicy 23 cm plus brzegi.
- Wstawić ciasto na 15 minut do lodówki aby je schłodzić.
- Rozgrzać piekarnik do 230 C.
- Dwie formy do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć ciastem formując też wyższe brzegi. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać na to suchy groch.
- Piec w gorącym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i przestudzić ciasto zupełnie przed nałożeniem nadzienia.
- Za pomocą miksera wymieszać ser z wanilią i śmietaną tworząc kremową masę. Wyłożyć ją równomiernie na ostudzonym spodzie.
- Kilka łyżek ze 125 ml wody wymieszać z mąką kukurydzianą aby nie było grudek.
- Do rondelka o grubym dnie włożyć połowę jagód i dodać pozostałą część wody, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia.
- Wmieszać rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i kontynuować gotowanie stale mieszając, aż mieszanina stanie się gęsta i klarowna.
- Zdjąć jagody z ognia, wmieszać sok cytrynowy i masło i wymieszać, żeby masło się całkowicie rozpuściło. Dodać pozostałe jagody i od razu, ale delikatnie wylać tę mieszaninę na przygotowane tarty, w razie konieczności wyrównując wierzch.
- Odstawić na co najmniej godzinę żeby nadzienie się ścięło. Przechowywać w lodówce i wyciągnąć na stół na 30 minut przed podaniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze