Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta truskawkowa z kremem
65 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Tarta truskawkowa z kremem to idealny wybór na letni deser, kiedy truskawki są łatwo dostępne, soczyste i słodkie. Kremowe, delikatne wypełnienie idealnie łączy ciasto z owocami. Polecamy.
Składniki
- 500 g truskawek, pokrojonych
- 220 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g zimnego masła lub margaryny, pokrojonych w kostkę
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 szczypta soli
- Nadzienie:
- 100 g serka śmietankowego
- 250 ml crème fraiche
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szczypta soli
Jak zrobić tarta truskawkowa z kremem
- Wymieszać razem wszystkie składniki na spód, pocierając je w palcach, a następnie szybko zagnieść, aż do połączenia ciasta w jednolitą kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Okrągłą blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto tworząc koło, a następnie wyłożyć je do przygotowanej blaszki. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.
- Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie i wyłożyć gotowy krem na ostudzony spód. Na koniec na wierzchu ułożyć truskawki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze