Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta

Przepis na Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta
Czas przygotowania60 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta to wytrawna tarta z wypełnieniem z serka ricotta oraz pomidorkami cherry w połówkach. To dobra propozycja na lekkie drugie danie. Polecamy przepis wszystkim amatorom wytrawnych tart.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta

  1. Wsypać do miski mąkę i sól, dodać suszone drożdże i parmezan. Zrobić na środku wgłębienie, wlać 120 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść wszystko, zaczynając od środka; jeśli to konieczne, dodać nieco wody.
  2. Lekko posypać mąką blat kuchenny. Przełożyć ciasto z miski na blat i przez 10 minut energicznie zagniatać, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Nagrzać piekarnik do 220°C. Formę natłuścić oliwą. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić ciastem wnętrze formy.
  4. Ser ricotta rozmieszać, żeby uzyskał konsystencję kremu, dodać zioła i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Równomiernie rozłożyć w formie. Umyć i osuszyć pomidory, przepołowić i każdą połówkę ułożyć na serze ricotta powierzchnią przekroju do góry.
  6. Podgrzać w małym rondelku ocet balsamiczny z 1 łyżką oliwy i rozmarynem. Obrać ząbek czosnku, lekko zmiażdżyć i dodać do rondelka. Całość zagotować bez przykrycia i gotować przez 1–2 minuty tak, żeby ledwie wrzało. Wyjąć i wyrzucić czosnek, resztą płynu polać pomidory.
  7. Piec przez 15–20 minut, aż brzeg ciasta stanie się rumiany, a pomidory lekko się przypieką. Wyjąć z piekarnika, posypać rukolą, pokroić na porcje i podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.