Tarta ze śliwkami

Przepis na Tarta ze śliwkami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta ze śliwkami to jedna z odsłon tar owocowych, które przygotowywane są na słodko. Lekko kwaskowy smak śliwek idealnie komponuje się ze słodkim ciastem i tworzy świetne połączenie. Polecamy podawać z migdałami w płatkach lub cukrem pudrem.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę oraz dodatkowe masło na wierzch ciasta
  • 200 g cukru, plus 2 łyżki cukru do posypania ciasta
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 kg śliwek
  • migdały w płatkach (opcjonalnie)

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta ze śliwkami

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 200 g cukru, cukier waniliowy i sól, dobrze wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Wstawić na 1 godzinę (lub na noc, jeśli jest czas) do lodówki.
  3. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, przekroić znów wzdłuż na pół.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować masłem.
  5. Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką i wyłożyć nim spód i brzegi blachy.
  6. 2 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżką cynamonu. Odstawić.
  7. Na cieście ułożyć śliwki jedna obok drugiej. Jeśli są bardzo małe, ułożyć ja tak, aby na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć małe kawałeczki masła i posypać cukrem cynamonowym i migdałami (to drugie opcjonalnie).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut.
  9. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić, aby ciasto nieco przestygło. Pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.