Tatar z łososia z plackami ziemniaczano-buraczanymi

Przepis na Tatar z łososia z plackami ziemniaczano-buraczanymi
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tatar z łososia wraz z plackami ziemniaczano-buraczanymi to smaczny, zdrowy, zbilansowany posiłek, który dostarczy nam wiele wartościowych składników odżywczych. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Składniki

  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, pokruszony
  • 225g ziemniaków
  • 550 g buraków
  • 2 duże jajka
  • 450g filet z łososia, bez skórki
  • 2 szalotki, bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 300 ml kwaśnej śmietany

Promocje na składniki

Jak zrobić tatar z łososia z plackami ziemniaczano-buraczanymi

  1. Rozgrzej 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych w dużej patelni. Delikatnie podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, smaż jeszcze chwilę, a następnie odstaw z ognia.
  2. Obierz i zetrzyj ziemniaki i buraki, następnie wyciśnij i odsącz z masy jak najwięcej wody – możesz użyć do tego ręcznika, pieluchy tetrowej itp. Włóż masę do miski i dodaj podsmażoną cebulę, jajka i sporą ilość przypraw.
  3. Aby przygotować tatara, pokrój w drobną kostkę łososia i wymieszaj z szalotką, koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i śmietaną, a także przypraw do smaku.
  4. Mieszanina powinna być wilgotna, więc jeśli jest taka potrzeba, dodaj trochę więcej oleju. Odstaw tatara, aby mięso przeszło pozostałymi składnikami.
  5. Podgrzej olej na patelni, nabierz trochę masy ziemniaczano-buraczanej, przełóż na patelnię i uformuj z niej placka. Smaż, aż skórka od strony patelni będzie chrupiąca i zarumieniona, a następnie odwróć.
  6. Gdy po obu stronach są złote, zmniejsz ogień i kontynuuj, aż będą dobre także w środku, od czasu do czasu je odwracając (około 5 minut na każdą stronę). Uważaj, aby nie przypalić ich z wierzchu i dodaj więcej oleju, jeśli jest to potrzebne.
  7. Usmażone placki możesz utrzymać ciepłe przechowując je w delikatnie rozgrzanym piekarniku, aż do momentu podania.
  8. Podawaj ciepłe placki ze śmietaną i łyżeczkami tatara.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.