Uszka do barszczu wigilijnego

Przepis na Uszka do barszczu wigilijnego
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Uszka do barszczu wigilijnego to niezbędny dodatek, który dopełnia całość tej tradycyjnej, świątecznej potrawy. Nasze uszka do barszczu z nadzieniem grzybowym to propozycja, która zadowoli każdego biesiadnika.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić uszka do barszczu wigilijnego

  1. Grzybki wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i gdy ostygną drobno posiekać.
  2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, posolić, wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, dodać oliwę i smażyć aż cebula osiągnie złotawy kolor.
  3. Dodać grzybki, śmietanę, bułkę tartą. Dokładnie pomieszać. Chwilę smażyć na małym ogniu. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Do mąki dodać masło, jajko, trochę wody i zagnieść – wyrobić ręką ciasto. Pokroić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki, lekko podsypując mąką.
  5. Placek pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz z grzybów i skleić boki, formując trójkąt. Kąty podstawy trójkąta skleić, aby uformować uszka.
  6. Gotowe uszka układać na stolnicy lub bawełnianej szmatce. Wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, odcedzić.
  7. Ciepłe uszka podać z gorącym barszczem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.