Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wątróbka cielęca w sosie sherry
25 min
średni
02.11.2023
Wątróbka cielęca w sosie sherry to pyszna, delikatna wątróbka w sosie na bazie bulionu wołowego i sherry, przyprawionego ziołami i aromatycznymi przyprawami. Wątróbka podawana jest z ziemniaczanym puree, które wspaniale współgra ze smakiem sosu. Polecamy.
Składniki
- 400 g cielęcej wątróbki, pokrojonej w plastry
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 15 g masła
- 6 łyżek wytrawnego sherry
- 300 ml bulionu wołowego
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka przecieru ze świeżych pomidorów
- 400 g ziemniaków
Jak zrobić wątróbka cielęca w sosie sherry
- Ziemniaki obrać i wstawić do gotującej wody. Gotować do miękkości, ok 18 min.
- Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć błonki. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć wątróbkę w przyprawionej mące. Strząsnąć nadmiar.
- Rozgrzać olej i masło na teflonowej patelni i smażyć wątróbkę na średnim ogniu przez 3–4 minuty, raz odwracając. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygła.
- Wlać sherry na patelnię i gotować przez 1 minutę, aż połowa odparuje. Dodać bulion wołowy, pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4–5 minut.
- Ponownie dodać wątróbkę i smażyć przez 1–2 minuty.
- Ziemniaki podusić na puree i podawać z wątróbką. Można ozdobić świeżą natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze