Wielkanocna babka piaskowa

Przepis na Wielkanocna babka piaskowa
Czas przygotowania60 min.
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 3
02.11.2023

Wielkanoc bez babki na stole dla wielu z nas jest czymś nie do pomyślenia. W wielu domach króluję klasyczna babka piaskowa – lekka i puszysta, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Swoją sypką konsystencję zawdzięcza mące ziemniaczanej. Poniższy przepis na babkę piaskową należy traktować jako podstawę – można wzbogacić ją o polewę czekoladową, oblać lukrem czy udekorować kandyzowaną skórką cytryny czy pomarańczy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wielkanocna babka piaskowa

  1. W garnuszku rozpuść margarynę i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Nagrzej piekarnik do 180℃.
  3. Wysmaruj tłuszczem formę i obsyp ją delikatnie mąką.
  4. Połącz wszystkie składniki w misce i przy użyciu miksera ubijaj przez maksymalnie 4 minuty.
  5. Przelej masę do formy i piecz przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180℃.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Barbara 23.06.2022 Super babka. Pycha, bardzo polecam!
Avatar Barbara 23.06.2022 Super babka! Pycha, dzięki!
Avatar 23.06.2022 Super babka! Pycha! Dzięki!