Chlebek ziołowy Lidlomix — przepis
14.11.2024
Wigilijna kapusta z grochem
średni
1
02.11.2023Groch z kapustą lub inaczej kapusta z grochem – popularne danie świąteczne w Polsce środkowej. Znacie? Jest naprawdę pyszne?
Składniki
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 400 g grochu łuskanego (połówki)
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek lub olej – do smażenia
- ew. kminek – 1 łyżeczka
Jak zrobić wigilijna kapusta z grochem
- Groch zalewam wodą na noc.
- Odlewam wodę, przepłukuję, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości (u mnie około 40 minut).
- Cebule kroję i podsmażam w garnku na oleju, aż się zarumieni.
- Dodaję pokrojoną kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek (jeśli lubicie) i zalewam wodą (około 2-3 szklanek). Gotuję pod przykryciem około 2 godziny.
- Do kapusty dodaję ugotowany groch, mieszam i duszę razem jeszcze przez kilka minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze