Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wuzetka
70 min + studzenie
średni
02.11.2023
Wuzetka to tradycyjne ciasto deserowe, które uwielbia każdy. To kakaowe ciasto ze śmietankowym kremem to klasyka deserów. Świetnie sprawdzi się podczas każdej imprezy czy przyjęcia, ale także jako słodki dodatek do kawy.
Spis treści:
Składniki
- 110 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g masła, roztopionego i przestudzonego
- Masa śmietankowa:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 500 ml schodzonej śmietany kremówki 36%
- Polewa:
- 40 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
Jak zrobić wuzetka
- Składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę. Formę wysmarować masłem i wysypać kakao lub bułką tartą. Strzepać nadmiar.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Mąkę i kakao przesiać. Jajka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i wymieszać.
- Piec w piekarniku ok 30 min, następnie przestudzić i przekroić na dwie części.
- Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder oraz żelatynę.
- Masę śmietankową ułożyć między dwoma warstwami ciasta.
- Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, razem z masłem. Kiedy przestygnie i zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta.
- Ciasto można udekorować kremem śmietankowym lub kawałkami białej czekolady.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze