Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wytrawne muffinki ziołowe
30 min
średni
02.11.2023
Wytrawne muffinki ziołowe to smaczna, aromatyczna i szybka do przyrządzenia przekąska, która sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i jako codzienna przegryzka na małego głoda. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 225 g mąki białej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- garstka listków świeżej bazylii, porwanych na małe kawałki
- 75 g drobnej mąki kukurydzianej lub polenty instant plus trochę do posypania
- 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie krążki
- 55 g parmezanu, drobno startego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 140 g jogurtu naturalnego
- 170 ml chudego mleka
- 2 jajka
Jak zrobić wytrawne muffinki ziołowe
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć papierowymi foremkami formę do muffinek z 12 zagłębieniami.
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Dodać tymianek, bazylię, mąkę kukurydzianą lub polentę, cebulę dymkę oraz parmezan i starannie wymieszać.
- W innej misce utrzeć oliwę, jogurt, mleko i jajka. Wlać do suchych składników i lekko wymieszać, by je zwilżyć.
- Nałożyć ciasto łyżką do foremek. Posypać odrobiną mąki kukurydzianej lub polenty. Piec około 20 minut, aż muffinki wyrosną, przyrumienią się lekko i stwardnieją.
- Przełożyć na metalową kratkę, by wystygły. Podawać świeże, najlepiej wciąż nieco ciepłe. Najsmaczniejsze są przez pierwsze 24 godziny. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze