Wywar warzywny

Przepis na Wywar warzywny
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wywar warzywny to bulion wegetariański, przyrządzony ze świeżych warzyw i ziół, z dodatkiem masła. Na jego bazie przygotować można wiele zup i sosów.

Składniki

  • 15 g masła
  • 225 g porów, posiekanych
  • 225 g cebuli, posiekanej
  • 1 duży liść laurowy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki o zmiażdżonych łodyżkach
  • 225 g marchewki, pokrojonej w plasterki
  • 150 g selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta kurkumy

Promocje na składniki

Jak zrobić wywar warzywny

  1. Roztopić masło w dużym rondlu na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić pory i cebulę, zmniejszyć ogień na mały. Przykryć szczelnie rondel i dusić powoli 20 minut, nie odkrywając.
  2. Związać zioła nitką . Dodać do rondla razem z marchewką, selerem naciowym, solą, pieprzem i 2 litrami zimnej wody. Zwiększyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby zbierając szumowiny.
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dodać szczyptę kurkumy i gotować 35 minut.
  4. Przecedzić wywar do dużej żaroodpornej miski i odstawić do ostygnięcia.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.