Zakwas na barszcz biały

Przepis na Zakwas na barszcz biały
Czas przygotowania10 min + fermentacja
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zakwas na barszcz biały to zakwas na smakowity, tradycyjny w kuchni polskiej biały barszcz. Przechowując go w chłodnym miejscu można cieszyć się gotowym do użycia zakwasem przez wiele miesięcy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zakwas na barszcz biały

  1. Płatki górskie i mąkę wymieszać w dużej misce i zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana.
  2. Do tej mieszanki dodać grubą kromkę żytniego chleba.
  3. Odstawić całość w ciepłym miejscu na kilka dni do czasu aż ukiśnie. Po ukiśnięciu odcedzić przez sitko tak, by pozbyć się płatków owsianych.
  4. Rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce (spiżarnia lub lodówka). Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.