Zapiekanka z batatów

Przepis na Zapiekanka z batatów
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 900 g ugotowanych, utłuczonych słodkich ziemniaków
  • 75 g masła + 120 g roztopionego masła
  • 80 ml (1/3 szkl.) mleka
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 220 g (1 szkl.) jasnobrązowego cukru
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 110 g (1 szkl.) posiekanych orzechów pekan

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka z batatów

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem brytfankę wielkości około 23x33cm.
  2. W dużej misce wymieszać razem purée ze słodkich ziemniaków, 120 g masło, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Włożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzić.
  3. W małej misce wymieszać brązowy cukier i mąkę. Wkrajać do tego 75 g masła, by kruszonka stała się grudkowata, a następnie domieszać orzechy i tak przygotowaną kruszonką posypać słodkie ziemniaki.
  4. Piec przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.