Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków
90 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków, to zapiekane w kremie pieczarkowym ziemniaki, kiełbasa i cebulka, pod warstwą żółtego sera. Polecamy przepis na tę sycącą, pyszną propozycję obiadową.
Składniki
- 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
- 200 ml (2 szkl.) mleka
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 500 g kiełbasy np. wieprzowej, pokrojonej w plasterki
- 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 cebule, posiekane
- pół szklanki startego, żółtego sera
- szczypta mielonej papryki – ostrej i słodkiej
Jak zrobić zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków
- Nagrzać piekarnik do 190°C.
- Zeszklić cebulę na małej patelni.
- W dużej misce wymieszać zupę z mlekiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Wmieszać ziemniaki, kiełbasę i cebulę.
- Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 17×27 cm i dobrze wymieszać.
- Posypać dokładnie startym serem i papryką.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 90 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze