Zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków

Przepis na Zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków, to zapiekane w kremie pieczarkowym ziemniaki, kiełbasa i cebulka, pod warstwą żółtego sera. Polecamy przepis na tę sycącą, pyszną propozycję obiadową.

Składniki

  • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
  • 200 ml (2 szkl.) mleka
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 500 g kiełbasy np. wieprzowej, pokrojonej w plasterki
  • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 cebule, posiekane
  • pół szklanki startego, żółtego sera
  • szczypta mielonej papryki – ostrej i słodkiej

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka z kiełbasy i ziemniaków

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
  2. Zeszklić cebulę na małej patelni.
  3. W dużej misce wymieszać zupę z mlekiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Wmieszać ziemniaki, kiełbasę i cebulę.
  4. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 17×27 cm i dobrze wymieszać.
  5. Posypać dokładnie startym serem i papryką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 90 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.