Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zapiekanka z ziemniakami i porem
70 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka z ziemniakami i porem oraz boczkiem to propozycja obiadowa na nieskomplikowany, sycący i smakowity posiłek. Polecamy wypróbować przepis na tę pyszną zapiekankę.
Składniki
- 250 g chudego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 2 pory, tylko białe części
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- ser żółty w plastrach – tyle, aby pokryć wierzch naczynia żaroodpornego
Jak zrobić zapiekanka z ziemniakami i porem
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Pokroić boczek w cienkie paski i włożyć je na patelnię. Smażyć, aż będzie chrupiący. Odkroić parę plasterków w pora i odłożyć na bok. Resztę pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie półplasterki.
- Podsmażyć cebulę wraz z półplasterkami pora w tłuszczu z boczku i odstawić, aby ostygły.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać i wymieszać z ziemniakami, porami, boczkiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Przełożyć mieszaninę do naczynia żaroodpornego, rozłożyć na wierzchu plastry sera i piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Kiedy danie będzie gotowe na górze rozsypać odłożone wcześniej plasterki pora. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze