Zapiekanka ziemniaczana z serem

Przepis na Zapiekanka ziemniaczana z serem
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zapiekanka ziemniaczana z serem to wegetariańska propozycja na sycące drugie danie. Ziemniaki zapiekane z czosnkiem, sosem śmietanowo-serowym, pod warstewką przypieczonego, startego sera to smakowite danie, które z powodzeniem zaspokoi głód.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka ziemniaczana z serem

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C (piecyk z termoobiegiem – 170°C). Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Starannie odlać.
  2. Wymieszać serek naturalny lub śmietanę z mlekiem.
  3. Ułożyć plasterki ziemniaków na dnie płaskiego naczynia żaroodpornego. Posypać odrobiną czosnku, lekko doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą ziemniaków i czosnku doprawioną solą i pieprzem. Układać składniki dalej w taki sam sposób.
  4. Polać zapiekankę sosem mlecznym. Posypać równo serem. Zapiekać przez 30 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.