Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Przepis na Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem to świetna propozycja obiadowa, niewymagająca wiele czasu i pracy. Ziemniaki i szpinak, w połączeniu ze śmietaną i serem idealnie się komponują i tworzą pyszne połączenie.

Składniki

  • 7 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 235 ml (1 szklanka) śmietany
  • 55 g masła
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 115 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
  2. Ziemniaki wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i utłuc.
  3. W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki ze szpinakiem, śmietaną, masłem, dymką, solą i pieprzem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
  4. Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec kolejne 5 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.