Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zielone tagliatelle z sosem winnym
60 min
średni
02.11.2023
Zielone tagliatelle z sosem winnym to makaron szpinakowy z aromatycznym, pomidorowym sosem z ziołami i przyprawami. Jest to smaczna, obiadowa propozycja, polecamy wypróbować ten prosty przepis.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
- 4 szalotki, drobno pokrojone
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 240 ml czerwonego wina
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 paseczki skórki z cytryny
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g szpinakowego tagliatelle
- sól i pieprz
Jak zrobić zielone tagliatelle z sosem winnym
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Dodać czosnek i szalotki i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając, aż szalotki zmiękną.
- Dodać pomidory razem z sokiem, wino, liść laurowy, rozmaryn, skórkę cytrynową i cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i częściowo przykryć garnek.
- Gotować na małym ogniu 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Wyjąć liść laurowy i rozmaryn.
- Gotować makaron 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić.
- Sos doprawić do smaku. Nakładać makaron na talerze, a następnie nalewać sos. Można posypać porwanymi listkami bazylii.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze