Zielone tagliatelle z sosem winnym

Przepis na Zielone tagliatelle z sosem winnym
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zielone tagliatelle z sosem winnym to makaron szpinakowy z aromatycznym, pomidorowym sosem z ziołami i przyprawami. Jest to smaczna, obiadowa propozycja, polecamy wypróbować ten prosty przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zielone tagliatelle z sosem winnym

  1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Dodać czosnek i szalotki i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając, aż szalotki zmiękną.
  2. Dodać pomidory razem z sokiem, wino, liść laurowy, rozmaryn, skórkę cytrynową i cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i częściowo przykryć garnek.
  3. Gotować na małym ogniu 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
  4. Wyjąć liść laurowy i rozmaryn.
  5. Gotować makaron 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić.
  6. Sos doprawić do smaku. Nakładać makaron na talerze, a następnie nalewać sos. Można posypać porwanymi listkami bazylii.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.