Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zielony sos ziołowy
10 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Zielony sos ziołowy to sos na bazie jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek z dodatkiem octu winnego, jajek oraz różnych świeżych ziół, np. melisy, szczypiorku, estragonu czy pietruszki. Taki aromatyczny sos ziołowy świetnie pasować będzie do wielu potraw. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 150 g mieszanych świeżych ziół: koperku, pietruszki, szczypiorku, trybuli, rukwi wodnej (lub lucerny), szczawiu, ogórecznika lekarskiego, estragonu, melisy
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zielony sos ziołowy
- Przebrać zioła, usunąć części liści nienadające się do użycia i usunąć łodyżki. Umyć zioła pod zimną wodą i bardzo dokładnie osuszyć.
- Posiekać zioła szybko wraz z olejem w robocie kuchennym. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować.
- Przełożyć zioła do miski i dodać jogurt i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos na około 30 minut prze podaniem. Jeśli nie będzie podawany od razu – wstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze