Ziołowa lasagne z bakłażanem

Przepis na Ziołowa lasagne z bakłażanem
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziołowa lasagne z bakłażanem to wegetariańska wersja lasagne, z farszem pomidorowo-bakłażanowym, z dodatkiem innych warzyw. Polecamy wypróbować przepis na tą pyszną, alternatywną wersję lasagne.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ziołowa lasagne z bakłażanem

  1. Rozgrzać oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Dodać nasiona kopru włoskiego i liść laurowy. Smażyć kilka sekund, aż zaczną skwierczeć, przyciskając liść laurowy łyżką, by wydobyć z niego smak i aromat.
  2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę, pieczarki, majeranek lub oregano i szałwię. Smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nie przyrumienią się.
  3. Do podsmażonych warzyw wrzucić pokrojone bakłażany i skórkę z cytryny i starannie wymieszać, żeby wchłonęły powstały sos i oliwę. Dusić 5 minut, często mieszając.
  4. Dodać pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  5. W czasie gdy warzywa się duszą, wrzucić płaty lasagne do wrzątku i gotować je 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Starannie odcedzić płaty i ułożyć na czystej ściereczce w jednej warstwie, by wyschły.
  6. Utrzeć mikserem twarożek wiejski z mąką i jajkiem na gładka masę. Można też przetrzeć go przez gęste sito, następnie dodać mąkę oraz jajko i utrzeć ręcznie.
  7. Wlać mleko i miksować lub ucierać ręcznie jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  8. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwę płatów makaronu. Wlać połowę sosu bakłażanowego i masy twarożkowej do naczynia. Usunąć liść laurowy. Ułożyć na wierzchu drugą warstwę płatów makaronowych, wlać resztę masy twarożkowej i sosu i przykryć pozostałymi płatami tak, by równo na siebie zachodziły.
  9. Posypać parmezanem. Piec około 45 minut, aż sos zgęstnieje i przyrumieni się na ciemnozłocisty kolor.
  10. Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika. W tym czasie potrawa nieco ostygnie i lekko się zsiądzie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.