Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa gulaszowa
100 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2½ łyżki oleju słonecznikowego
- 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g chudej karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka papryki w proszku
- ¼ łyżeczki kminku
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 750 ml wywaru wołowego
- 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 3 łyżki chudego mleka
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 120 g bułki tartej
Jak zrobić zupa gulaszowa
- Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć na niewielkim ogniu 10 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić.
- Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 5 minut, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę w proszku, kminek, pomidory wraz z sokiem oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i godzinę dusić na maleńkim ogniu, aż mięso zmięknie. Wrzucić do rondla kapustę i wymieszać z mięsem oraz resztą warzyw.
- Przygotować kluseczki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni.
- Utrzeć w misce jajko z mlekiem, dodać cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wrzucić do rondla, przykryć i dusić jeszcze 15 minut, aż kluski będą gotowe.
- Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać gulasz na gorąco w podgrzanych, głębokich talerzach, posypany siekaną natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze