Zupa jarzynowa brokułowo-kalafiorowa

Przepis na Zupa jarzynowa brokułowo-kalafiorowa
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 150 g startego żółtego sera
  • śmietana 18% do zup i sosów

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa jarzynowa brokułowo-kalafiorowa

  1. Cebulę obrać i drobno poszatkować, podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  2. Zeszkloną na maśle cebulę zalać bulionem. Gotować ok 15 minut.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Brokuła i kalafiora umyć i rozdzielić na różyczki, dodać do bulionu. Gotować przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku. Hartując stopniowo śmietanę (dolewając po łyżce gorącej zupy do opakowania), dodać ją do garnka.
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i włożyć do niego na blaszce chleb tostowy na kilka minut. Kiedy się zrumieni posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
  6. Zupę przelać do talerzy podawać z tostami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.