Jak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis
20.09.2024
Zupa krem z białych szparagów
35 min
średni
02.11.2023
Zupa krem z białych szparagów to wegetariańska zupa szparagowa z dodatkiem mleka, śmietany i masła. Ta delikatna, kremowa zupa wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa.
Jak zrobić zupa krem z białych szparagów
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i obrać łodyżki. Pokroić na 2-cm kawałki.
- Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać szparagi i gotować przez 20-25 minut, aż kawałki szparagów nakłute nożem będą bardzo miękkie.
- Odcedzić szparagi, zachowując wodę w której się gotowały. Zmiksować szparagi z połową tej wody. Resztę wody odstawić.
- W dużym rondlu rozpuścić masło i, stale mieszając, dodać mąkę. Chwilę smażyć, a następnie wlewać powoli gorące mleko, nadal mieszając. Gotować i mieszać, aby nie było grudek.
- Dodać zmiksowane szparagi i w razie gdyby zupa była za gęsta – dodać odłożoną wodę ze szparagów. Dodać śmietanę i podgrzać, ale już nie gotować.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze