Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa paprykowa
40min
średni
02.11.2023
Zupa krem z papryki to jedna z odsłon tak uwielbianych przez wiele osób zup-kremów, o gładkiej konsystencji i wyrazistym smaku. Dobrze przyprawione połączenie pomidorów i papryki to gwarancja wyśmienitego smaku. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 400 g pomidorów, przeciętych na połówki
- 1 czerwona cebula, poćwiartowana
- 2 papryki, pokrojona
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione, ze skórkami
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki ricotty
- kilka liści bazylii
- 1 łyżka wybranych nasion (np. dyni, słonecznika), prażonych
- chleb, do podania
Jak zrobić zupa paprykowa
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Umieść pomidory, cebulę i paprykę w naczyniu żaroodpornym, wlej z olejem i dopraw.
- Dorzuć czosnek i tymianek, następnie piecz przez 25-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i lekko się skarmelizują.
- Następnie wyjmij i wyrzuć skórkę czosnku i twarde części gałązek tymianku. Dolej ocet i zblenduj całość, dodając tyle wody, aby rozrzedzić masę do preferowanej konsystencji (około 150 ml).
- Dopraw, jeśli jest taka potrzeba, rozlej do misek, dodaj łyżkę lub dwie ricotty, listki bazylii i nasiona.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze