Zupa pieczarkowa z grzankami

Przepis na Zupa pieczarkowa z grzankami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa pieczarkowa z grzankami  to propozycja na lekkie, wegetariańskie pierwsze danie. Zupa bazuje na świeżych pieczarkach i gotowym bulionie warzywnym, do którego dodajemy odrobinę masła i aromatyczne przyprawy. Podawana w towarzystwie tostów potrafi zaspokoić głód – polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa pieczarkowa z grzankami

  1. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i koper, smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Mieszając, dodać czosnek i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
  2. Wlać wrzącą wodę, dodać przyprawę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Pod koniec dorzucić masło.
  3. Rozgrzać opiekacz. Cienko posmarować kromki chleba z obu stron pozostałą łyżką oliwy i opiekać je po 1 minucie z każdej strony, aż się zrumienią.
  4. Spróbować zupę i w razie potrzeby doprawić do smaku. Rozlać do miseczek. Podawać z grzankami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.